С обзиром на пораст броја корисника који се свакодневно јављају у ЦЗМЗ са анксиозним сметњама, одлучили смо да ове године дан менталног здравља посветимо овој актуелној теми.

Анксиозност се уобичајено развија код адолесцената или млађих ордраслих особа.Већина људи понекад осјети тјескобу, нарочито у ситуацијама појачаних захтјева као што су јавни наступи, испити и слично. Таква стријепња траје кратко и већина особа успјева да савлада нелагоду. Међутим, понекад тај степен анксиозности може да изазове значајну субјективну патњу и да омета функционисање особе.

Анксиозност се дефинише као дифузна, слободно лебдећа напетост која нема реалну опасност. Испољава се као унутрашњи немир и  страх, понекад је праћена поремећајма спавања а могуће су и главобоље, трнци у рукама и ногама и сметње побаве. Анксиозност понекад може да досеже размјере паничног напада и да се испољава осјећајем гушења, лупања срца, осјећајем „кнедле у грлу“, па чак и страхом од лудила и губитка контроле. Велики број особа у тим случајевима због страха од „пријетеће катастрофе или смрти“ одлазе у службу хитне помоћи. Није ријеткост да више пута обилазе интернистичке амбуланте, обављају ултразвучне прегледе срца и бројне лабораторијске претраге које углавном бивају уредне.

Јако је важно што раније искључити могућност соматског обољења и укључити се у третман, јер анксиозни поремећаји уколико дуго трају, могу бити увод у тјелесне поремећаје.

Само мањи број корисника у почетној фази лијечења захтјева употребу лијекова, уколико су изражени несаница, јак немир и отежана концентрација који ометају психоедукацију. Са великим успјехом се примјењују технике когнитивно-бихејвиоралне терапије у којима терапеут и клијент заједно раде на разумијевању односа између мисли, осјећања и понашања.У третману је важно примјенити технике правилног дисања и одвлачења пажње, те детековати аутоматске негативне мисли и замјенити их рационалним корисним ујерењима.

У већини случајева третман корисника се обавља у току неколико сеанси које трају по сат времена и уколико се примјењују одговарајуће психотерапијске методе, исход је позитиван и резултира оптималним и хармоничним функционисањем.

Припремила: Гузијан др Слађана, спец. психијатрије

Центар за заштиту менталног здравља

mentalno zdravlje