Поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса 14.новембра, користимо прилику и желимо скренути пажњу јавности на актуелности у вези ове болести на подручју општине Мркоњић Град.

Увидом у извјештаје из 2014.године, констатовано је да на подручју општине Мркоњић Град тренутно регистровано 885 обољелих од дијабетеса, када се узме у обзир број становника (око 18000) стопа морбидитета (MB) на 1000 становника износи 49,1 ‰.

diabetes

На годишњем нивоу евидентирано је 50 новообољелих.

Када се узме у обзир да је 1991.године било регистровано 240 дијабетичара на око 27 000 становника, стопа MB на 1000 становника је износила 8,8 ‰. Евидентно је алармантно повећање броја обољелих што указује на потребу шире друштвене акције како би се смањио број обољелих од дијабетеса.

Уколико имате следеће симптоме приказане на табели и збир броја бодова износи 7 или више, обавезно се јавите свом породичном љекару (кликните на слику испод).

dijabetes_dg_test

Поводом Свјетског дана борбе дијабетеса тим из хигијенско епидемиолошке службе дома здравља ће 13.новембра 2015 године (петак), у Фабрици обуће „Бема“ у Мркоњић Граду обавити превентивне прегледе радника фабрике обуће са циљем раног откривања дијабетеса. Поред прегледа и едукације радника, обавиће се мјерења параметара који могу бити показатељи ризика од обољевања:

  • – Вриједност шећера у крви
  • – Крвни притисак
  • – Тјелесна тежина

 

Припремила- Прим. др Дубравка Анђелић, спец. епидемиолог