Хепатитис Ц је подмукла и опасна упална болест јетре уз­рокована вирусом хепатитиса Ц (ХЦВ). Код већине особа заражених ХЦВ-ом болест годинама напредује без икаквих симптома. Због тога заражени нису свјесни болести и не траже медицинску помоћ. Хепатитис Ц тешко оштећује ткиво јетре (фиброза и/или цироза), може изазвати примарни карцином јетре или довести до потпуног затајења функције јетре.

Који су симптоми хепатитиса Ц?

Инкубација хепатитиса Ц односно раздобље од уласка вируса у организам до појаве знакова болести износи око 6 недеља.

Акутна инфекција ХЦВ-ом је ријетко препознатљива, симптоми се јављају у мање од 20% обољелих и често изостају симп­томи типични за акутни хепатитис (жутица, тамнији урин, свијетла столица, болови у гоњем дијелу трбуха, мучнина).Већина болесника с хроничном ХЦВ инфекцијом нема никаквих симптома или су симптоми неспецифични и не упућују у развој упале јетре. Најчешће са јавља умор, понекад болови у трбуху.Због нетипичних знакова болести, највећи број обољелих се открије случајно, током систематских прегледа или обраде због неких других болести и то углавном у фази хроничног хепатитиса.

Како се преноси хепатитис Ц?

Хепатитис Ц се најчешће преноси директним контактом с крвљу обољеле особе и то тако да крв једне особе дође у контакт с крвљу друге особе.

Вирус хепатитиса Ц присутан је у крви особа које су заражене хепатитисом Ц. Пренос вируса најчешће се догађа када крв заражене особе уђе у крвоток незаражене особе преко озлијеђене коже или слузница.

 • Заједничко кориштење опреме за убризгавање (ињекцијске игле, шприце) приликом уживања опојних дрога најчешћи је начин преношења болести. Ако сте икада користили туђу бризгалицу и / или иглу, макар само једном и без обзира колико давно, постоји ризик да сте се заразили вирусом хепатитиса Ц.
 • Трансфузија крви или крвних деривата прије увођења об­авезног тестирања добровољних давалаца крви такође представља ризик заразе хепатитисом Ц.

Остали могући начини преношења заразе хепатитисом Ц:

-пренос са заражене мајке на новорођенче током порода

-полни однос са зараженом особом без заштите (већином код особа које имају друге полно преносиве болести)

-медицински или стоматолошки захвати проведени нестерилним инструментима

 • -тетовирање, пирсинг, акупунктура, електролиза или трајно шминкање проведени нестерилним прибором

ВИРУС ХЕПАТИТИСА Ц СЕ НЕ ПРЕНОСИ СВАКОДНЕВНИМ ДРУШТВЕНИМ КОНТАКТИМА (руковање, пољубац) ! ! !

Како спријечити ширење заразе?

 • -интравенозни овисници кориштењем игле за једнократну употребу
 • -избјегавати непрофесионалну тетоважу, акупунктуру или пирсинг
 • -при полним односима користити кондоме
 • -користити мјере заштите при руковању са крвљу или тјелесним течностима (здравствени радници)

ВАКЦИНА ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА Ц НЕ ПОСТОЈИ ! ! !

Зашто се треба тестирати на Хепатитис Ц?

Рано откривање и лијечење хепатитиса Ц је врло важно.

 • Ако имате хепатитис Ц, требате се лијечити, и можете се излијечити. Обољелима од хепатитиса Ц доступни су лијекови који елиминишу вирус у више од половине лијечених болесника. Ус­пјех лијечења обољелих од неких типова хепатитиса Ц достиже 80%.
 • Ако сте обољели од хепатитиса Ц, мијењањем неких животних навика можете зауставити напредовање болести и даљње оштећење јетре
 • Ако сте обољели од хепатитиса Ц, научите како од заразе заштитити драге људе око себе

Ко се треба тестирати?

Сви који јесу или су били изложени барем једном од наведеног:

 1. -кориштењу заједничких игала и шприца приликом кориштења опојних дрога,
 2. -трансфузији крви или крвних деривата прије увођења обвезног тестирања крви (прије 1995 године),
 3. -успутном, случајном полном односу без заштите,
 4. -тетовирању, пирсингу, акупунктури или електролизи – могуће извршеним нестерилним прибором
 5. -особе на дијализи,
 6. -хемофиличари.

ИСХРАНА

Ако имате хепатитис Ц, требате добро балансирану и уравнотежену исхрану. Због опасности од развоја цирозе (оштећења ткива) јетре требате прекинути конзумирање алко­холних пића. Требате бити опрезни с узимањем других лијекова. О свему наведеном консултујте се с Вашим љекаром. Љекар ће Вам пружити све информације потребне за наставак нормалног професионалног и приватног живота.

ЗАШТИТА СЕБЕ И СВОГ ПАРТНЕРА / ПАРТНЕРИЦЕ И СЕКСУАЛНИ ЖИВОТ

 • Реците одлучно “НЕ“ дрогама.
 • Не користите игле и бризгалице које су претходно користиле друге особе приликом конзумирања опојних дрога.
 • Избјегавајте успутни, случајни секс.
 • Смањите број сексуалних партнера, а најбоље је бити вјеран свом партнеру / партнерици и имати сексуалне односе са само једним партнером / партнерицом.
 • Искрено обавијестите партнера / партнерицу о својој сек­суалној прошлости. Ризик преноса хепатитиса Ц сексуалним односом низак је у стабилним и дуготрајним везама са само једним партнером.
 • Уколико је ваш партнер заражен вирусом хепатитиса Ц требате се и сами тестирати на хепатитис Ц. Такође, посав­јетујте се са својим љекаром и сексуалним партнером о потреби тестирања на друге узрочнике полно преносивих болести (нпр. хепатитис Б, ХИВ, кламидија, сифилис и др.).Ваш љекар ће размотрити и потребу за вакцинисањем против одређених заразних болести  против којих је то могуће (нпр. хепатитис Б).Приликом сексуалног односа с особом чије здравствено стање и навике везане уз сексуални живот, односно живот уопште, не познајете, увијек користите кондом. Кондоми пружају заштиту не само од нежељене трудноће, него и од узрочника полно преносивих болести, као што су вируси хепа­титиса Б и Ц, ХИВ, кламидија, сифилис и други.
 • Уколико Ваш партнер или партнерица и Ви одлучите престати користити кондом претходно се тестирајте, те затражите тумачење резултата тестирања и савјет стручњака.
 • Пажљиво размислите хоћете ли се односно гдје ћете се подвргнути тетоважи, пиерцингу, акупунктури или електролизи.

 

Припремила Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља

hepatitis-C