Туберкулоза је обољење које се углавном манифестује као обољење плућа, а некада може захватити и друге дијелове тијела. Туберкулозу изазива бацил Mycobacterium tuberculosis.Извор инфекције су особе са активном плућном или ларингеалном туберкулозом. Болесници који имају активну плућну или ларингеалну туберкулозу се сматрају заразним када кашљу, кишу, говоре, пјевају, када се подвргавају провокацији кашља ради индукције спутума, ако имају кавернозне лезије или имају позитиван директан размаз спутума (налаз ацидорезистентних бацила). Туберкулоза се преноси удисањем бактерија који обољели избацују кашљањем.

Болесници који излучују узрочнике у искашљају далеко су више заразни, јер излучују више узрочника од оних који су позитивни само у култури. Болесник са активном туберкулозом се сматра заразним све док не прође најмање двије седмице од започињања стандардне антитуберкулозне терапије, док се не добију три узастопна негативна спутума од којих је бар један дат ујутру или док се не јави клиничко побољшање.

Сваки обољели од туберкулозе, уколико се не лијечи зарази (или може заразити) 10 до 15 особа сваке године.

Иако туберкулоза обично не настаје након краткотрајне експозиције, свако онај ко се нађе у просторији са лицем које болује од активне туберкулозе плућа у инфективној фази, у ризику је да оболи. Свако лице које удахне једно или више капљичних језгара, може бити заражено Mycobacterium tuberculosis.Туберкулоза се у здравственој установи може пренијети на друге пацијенте, особље и посјетиоце.

Постоје два облика туберкулозе, латентна или „успавана“ и активна у којој болест напредује и узрочник се размножава. Латентна туберкулозна инфекција подразумијева присуство мањег броја Mycobacterium tuberculosis у организму, чији се број не увећава захваљујући имуном систему. Инфекција постоји, бактерије су живе, али неактивне. У случају слабљења имуног одговора због исцрпљености, пушења, конзумирања алкохола или неких других стања, попут шећерне болести, злоћудних турмора, хроничних болести бубрега, трансплантације органа, АИДС-а, терапије кортикостероидима и другим имуносупресивним лијековима, претјераног конзумирања алкохола и цигарета, потхрањености и сл., може доћи до активирања бацила туберкулозе, када латентна туберкулозна инфекција прелази у болест.

Симптоми који упућују на плућну туберкулозу су:

  1. Кашаљ и повишена тјелесна температура дужи од три недјеље,
  2. Ноћно знојење,
  3. Искашљавање крви,
  4. Губитак апетита и тјелесне тежине,
  5. Бол у грудном кошу дуже од три недјеље.

 

Ако имате ове симптоме, требате се одмах јавити на преглед код свог породичног љекара (у овим ситуацијама долазите без заказивања) и у току истог дана ће бити урађен преглед, основне дијагностичке претраге (лабораторијски налази и РТГ снимак плућа) и по потреби преглед специјалисте за плућне болести, који даје препоруку за лиечење. Пацијенти са тежом клиничком сликом, који избацују бацил туберкулозе у испљувку се обавезно упућују на болничко лијечење на којем остају до момента када престају бити извор заразе за околину. Лијечење траје шест до осам мјесеци уз редовно и свкодневно узимање терапије и контролом надлежног љекара.

За изљечење од туберкулозе, поред терапије лијековима, веома је битно за пацијента:

  • Да узима квалитетну и здраву храну,
  • Престанак пушења и узимање алкохола,
  • Брза получасовна шетња сваки дан.
  • Да довољно спава и одмара.

Веома је важна едукација пацијента и свих чланова породице о самој болести, лијечењу, превенцији и провођењу здравих стилова живота. Обавезно једног члана породице треба задужити да контролише обољелог да ли редовно узима терапију и да ли се придржава осталих савјета љекара.

У превенцији туберкулозе је веома битно рано откривање болести међу члановима породице обољелог.

НИЈЕ СРАМОТА ИМАТИ ТУБЕРКУЛОЗУ НЕ ТРЕБАШ ЈЕ КРИТИ, ТРЕБАШ СЕ ЛИЈЕЧИТИ!!!

 Припремила- Прим. др Дубравка Анђелић, спец епидемиолог

tbc-2013