Имунизација је најбржа, најефикаснија, најекономичнија мјера превенције обољевања и умирања од тешких заразних болести.

Посљедњу недјељу у априлу Европа посвећује имунизацији. У овој недјељи спроводе се различите активности у циљу промовисања ове најефикасније превентивне мјере.
То је годишњи догађај чији је циљ повећање обухвата имунизацијом и јачање увјерења о потреби заштите сваког појединца од болести које се могу спријечити вакцином.
Недјеља имунизације коју је иницирала Свјетска здравствена организација у октобру 2005. године, је годишњи догађај чији су општи циљеви повећање обухвата имунизацијом кроз јачање увјерења о потреби заштите сваког дјетета о болести које се могу спријечити вакцинацијом.
У нашој земљи се спроводи вакцинација против: туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дјечије парализе, хепатитиса Б, малих богиња, заушки, рубеоле, обољења изазвана хемофилусом инфлуенце тип Б.

Основно је право а и законска обавеза сваког дјетета да буде вакцинисано свим предвиђеним вакцинама по програму имунизације Републике Српске.

Имунизација мора бити приоритет због 7 кључних разлога:
1. Имунизација спашава живот,
2. Имунизација је основно право али није доступна свима,
3. Епидемије представљају озбиљне пријетње,
4. Заразне болести могу да изазову смртни исход,
5. Заразне болести се могу контролисати и одстранити,
6. Имунизација је исплатива јавна здравствена мјера,
7. Дјеци у здравственом систему треба обезбједити безбједну, ефективну, доступну, и ефикасну вакцину.
Према процјени СЗО имунизацијом се спашава више од 3 милиона живота, сваке године у свијету, а неколико милиона од обољења и могућих посљедица.
У претходним годинама, земље Европског региона су суочене са епидемијом малих богиња које се јављају код осјетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на вријеме.
Имунизација је несумњиво једна од најефективнијих јавно здравствених интервенција у модерном времену. То је једна од мјера која мало кошта, али доприноси много здрављу и благостању популације.

Дјеца имају право на живот и здравље ?
Родитељи имају право да заштите своје дјете ?
Друштво има обавезу да им то омогући ?

ВАКЦИНИШИТЕ СВОЈУ ДЈЕЦУ !

Припремила, др Велинка Малиџа- спец. ургентне медицине

imunizacija