У свијету је мождани удар трећи водећи узрок смрти и први узрок инвалидитета, а болести крвних судова су непријатељ број 1.
До можданог удара или шлога долази најчешће због зачепљења крвног суда или рјеђе пуцања крвног суда у мозгу.

Пет основних знакова можданог удара: Изненадна слабост или трњење лица,  руке, ноге, посебно једне стране тијела, отежан говор, проблеми са видом, јака главобоља и вртоглавица.

Прије 30 година шлогови су били карактеристични за старије особе које имају око 80 година, а сад најчешћа учесталост је у популацији од 45 до 55 година.

Вријеме потребно за рехабилитацију послије те болести највише зависи од тежине шлога, а само 1/5 преживјелих успије да  употпуности поврати нормалне функције организма, 1/3 обољелих умире, а 1/3 остају тешки инвалиди који зависе од туђе помоћи и његе.

Мождани удар се може спријечити уколико се отклоне или благовремено лијече узроци као што су: пушење, гојазност, дијабетес мелитус, артеријска хипертензија.

Пацијенти се упозоравају да могу утицати на повишен крвни притисак, пушење, срчане болести, поремећај ритма срца, повишену масноћу у крви ( да се здраво хране), избјегавање стреса, воде рачуна о тјелесној тежини и упражњавају физичке активности.

Данас у амбуланти породичне медицине пацијенти могу доћи и измјерити факторе ризика: притисак, гликемију крви, антропометријске мјере.

Припремила, Прим. др Велинка Малиџа -спец. ургентне медицине

мождани удар