12.мај обиљежава се на дан рођења Florence Nightingale, енглеске болничарке, зачетнице модерног сестринства као признате професије. За вријеме трајања кримског рата истакла се својом способношћу да организује војне болнице, што је резултирало драстичним падом смртности међу рањеницима. Њене реформе које је спровела у ратним болницама односиле су се на организацију санитетске службе, спровођење хигијенских мјера и његу болесних и рањених.
У Енглеску се вратила 1859.године гдје је наставила са својим радом и унапређењем сестринства отварајући школе за медицинске сестре у којима су предавале њене ученице. Њене ученице су послије првог свјетског рата – у којем су лијечиле српске војнике, помогле оснивање такве школе у Београду, из које је прва генерација медицинских сестара изашла 1924.године. Florence Nightingale написала је књигу о савременим принципима његе болесника и сматра се утемељивачем модерног сестринства и великим борцем за права жена. Умрла је 13.августа 1910.године у Лондону.

По дефиницији СЗО ( Свјетске здравствене организације ) – професионално подручје рада медицинских сестара је у пружњу помоћи појединцу, групи или заједници када њима недостаје снага, воља или знање.

Бити медицинска сестра је јединствен позив који тражи оно најљепше у људском бићу хуманост и преданост позиву. Сестринство је по својој природи засновано на сарадњи. Сестре и друго медицинско особље морају ефикасно да комуницирају у циљу пружања адекватног третмана и медицинске потпоре. Ефикасна способност комуникације у сестринству ствара висок ниво задовољства корисника и спречава настанак грешки. Медицинске сестре као и сви други професионалци морају се стално образовати и тиме стећи властиту сигурност и поштовање својих пацијената, сарадника и послодавца. Медицинска сестра је дио медицинског тима у коме може равноправно учествовати само ако добро зна свој посао.

ДРАГЕ КОЛЕГИНИЦЕ, СРЕЋАН ВАМ ДАН СЕСТРИНСТВА !

Припремила, Гордана Даниловић- дипломирани медицинар здравствене његе

dan sestrinstva